Kwetsbaar zijn is oke, dat geeft ruimte voor groei!

Gepubliceerd op 3 februari 2021 om 21:31

De scholen zijn weer open, dat geeft ruimte….dat biedt perspectief aan jou als ouder…..of toch niet? De kinderen die weer naar school kunnen, dit geeft veel moeders (en vaders) weer lucht.  Niet meer 24/7 (als je thuiswerkende ouder bent) met je dierbaren in één ruimte. Iedereen heeft zijn eigen ruimte en tijd nodig, hoe klein of groot je ook bent. Mocht je uitgeblust, uitgeput, de wanhoop nabij zijn (geweest) in afgelopen dagen, zie dit niet als falen!

Het is niet niks om je kinderen continue of zeer lange tijd altijd om je heen te hebben, met ieder zijn eigen emotie. Als ouder dien je je kind(eren) te begeleiden bij alles wat nodig is en wat er speelt. Maar zowel wij als onze kinderen hebben ieder hun eigen grens. Schieten we dan tekort?

Als ouder vind je het misschien lastig om toe te geven of te erkennen dat je dit gevoel ervaart.

Of je blijft juist hangen in het gevoel dat het zwaar is (geweest) en denk je eerder:
”Straks als de scholen weer open gaan wordt het beter…..
Straks als we weer wat meer activiteiten mogen ondernemen, afleiding hebben, wordt het beter…..
als straks dit of dat achter de rug is…. is het weer oké.”

Maar hoe zou het zijn als je jezelf, zelfs in deze tijden, onder deze omstandigheden, gelukkig, fit en energiek kan voelen, met meer veerkracht je dag begint? En hoe zou het zijn als je weet wat er nodig is wanneer je even een dip hebt hier enorm snel bovenop te komen?

En hoe fijn zou het zijn als je beter begrijpt waarom je kinderen zo reageren als ze reageren, doen zoals ze doen, zich gedragen zoals ze zich voelen? Want gedrag manifesteert zich uit een bepaald gevoel.

Heb jij ook een bepaald gevoel, een emotie waar je niet zo goed mee uit de voeten kan? Ik kan je helpen bij het inzichtelijk maken wat er voor een overtuiging onder dit gevoel zit.

Niet alleen wij als moeders lopen soms over, kinderen lopen soms ook over en dit is niet altijd handig. Zeker niet als jij iets anders had gepland.

Hoe kun je op zo’n moment toch liefdevol reageren?

Zie het als iets moois deze periode. Je kunt ook als gezin meer naar elkaar toe zijn gegroeid. Zonder afleiding ben je volledig op jezelf aangewezen. En dat is soms ook wel eens goed, een moment/periode van bezinning.

“Kwetsbaar zijn is oké, dat geeft ruimte voor groei” 

Wil jij samen met mij sparren om te ontdekken waar bij jou ruimte bestaat voor groei? 

Vraag dan direct een cocoon-gesprek met me aan.