Transformatief ouderschap

Gepubliceerd op 3 februari 2021 om 06:44

Vanaf het moment dat ik moeder ben zit ik in een transformatieproces. Ik dacht, toen ik moeder werd, als ik mijn kinderen liefde, normen en waarden mee geef dan komt dat wel goed. Ik was veel bezig met de 3 R-en, vond slapen en niet te veel prikkels erg belangrijk. Want ik merkte al snel dat (kind)eren snel overprikkeld kunnen raken.  Nu besef ik me dat mijn manier van denken toendertijd toch wat genuanceerder ligt. 

Kinderen van nu zijn gevoelige kinderen maar hoe ga je met deze gevoeligheid om?
Ga je hierin mee? Welke grenzen stel je? Zonder een 'curling moeder' te worden.

En wat zegt het kind jou? 

De ‘niet lullen maar poetsen’ generatie ligt ver achter ons.

Tenminste als je merkt wat het met je kind doet.


Maar dit vraagt van jou als ouder wel anders te kijken naar situaties.
Je mag je eigen keuzes maken, los van wat anderen daarvan ook mogen vinden.

Door alles wat ik inmiddels hebt geleerd, gelezen en ervaren bij mijn kinderen heb ik gemerkt dat je al vanaf jongs af aan aandacht mag geven aan de kwetsbaarheid en de eigen persoonlijkheid van je kind.

Het grootste leerpunt voor mij is geweest dat ik mezelf in mijn kinderen herkende en wilde voorkomen dat mijn kinderen ook die onzekerheid zouden voelen die ik gevoeld heb als kind. Ik wilde mijn kinderen met zelfvertrouwen opvoeden en in hun kracht zetten.... maar hoe dan? Dat was de vraag!

Gaandeweg ben ik erachter gekomen dat mijn kinderen me spiegelen. Ik was zelf nog geregeld dat onzekere meisje en hoe kan ik dan tegen mijn eigen kind zeggen dat hij trots op zichzelf mag zijn, dat hij goed is zoals hij is, terwijl ikzelf iets anders liet zien?

Voel jij ‘m binnenkomen? Dáár zit de crux!
Een verbale boodschap komt niet over als dit non-verbaal of energetisch niet klopt. Of als jij je onbewust heel anders voelt, dat pikt je kind dát gevoel op en raakt in de war van de tegenstrijdigheid. En zo begon mijn eigen transformatie. Een transformatie die nodig is om het beste te doen voor jezelf en voor jouw kind(eren)/gezin!

Herken jij iets in dit verhaal? Benieuwd of nieuwsgierig hoe jij transformatief ouderschap zelf in gang zet?
Zodat jij weer die mooie, blije en fitte versie van jezelf gaat leven? 
Vraag een cocoon-gesprek met me aan!