Letterlijk verdoofd door voeding, mijn GOUDEN tip

Gepubliceerd op 24 augustus 2021 om 13:30

Afgelopen weekend vierden we het feestje van mijn zoon die morgen 5 jaar wordt! Een klein, gezellig feestje met familie. Ik geniet dan enorm om mijn jarige zoon te zien, vooral te zien hoe hij gegroeid is, hoe hij zich ontwikkeld heeft! Zo'n trots gevoel wat ik dan ervaar!  Maar er is ook iets wat ik echt minder vind aan dit soort momenten. Feestjes die altijd gepaard gaan met een hoop ongezonde gewoonten.... 

Ik kan me letterlijk verdoofd voelen als ik teveel heb gesnaaid, een feestweekend of vakantie heb gehad waarin ik de teugels te veel heb laten vieren. Super gezellig, leuk en lekker op het moment zelf! Het geeft toch een soort van kick, voldaan gevoel als ik iets lekkers heb genomen (hallo hormonen) maar niet lang daarna voel ik aan mijn lijf dat het me totaal niet heeft gevoed. En krijg ik een energiedip, voel ik geen connectie meer met mezelf, ben ik mijn doelen en verlangens kwijt. En dit alleen al met eten, zonder dat ik alcohol heb genuttigd.


De uitspraak “Je bent wat je eet” gaat dan echt op. Je kunt denken, voor mij niet, daar heb ik geen last van. Dan heb je wellicht de effecten nog niet gemerkt op het moment dat je je eetpatroon aanpast. Het is echt het proberen waard!

En ik hoor je al zeggen, want zo dacht ik dat eerder ook; Ja hé, ik wil nog wel gewoon genieten hoor!
Ik begrijp hem hoor! Maar daarmee zeg je eigenlijk dat je niet kan genieten als je gezond eet en of minder eet.

Dat brengt me direct bij een volgende vraag, Hangt jouw geluk af van wat je eet? 

 

Ik kan ik je nu vertellen dat ik ook geniet en juist veel meer geniet dan ik ooit heb gedaan! 

Alleen op een andere manier, mijn geluk hangt niet altijd of alleen (meer) af van wat ik eet! En ik ben mezelf veel meer bewust van wat ik in mijn lijf stop en wat het mijn mijn lichaam doet. 

Alleen soms dan ben ik ook die suikeraddicted die zichzelf laat gaan, zichzelf laat inpakken en suiker de overhand laat nemen ondanks dat ik weet dat het niet bijdraagt aan mezelf goed voelen en mijn geluk! Ik probeer hiermee wel steeds meer oke te zijn met wat het is. En mezelf hierop niet af te straffen. Soms kies ik ervoor om even wat meer de teugels te laten vieren. Wellicht omdat ik weet dat ik toch wel weer in mijn flow en routines terug kom.  Maar ook een stukje zelfacceptatie denk ik. Het feit dat ik steeds meer gelukkig ben met mezelf, oke ben met mijn lijf (trots dat ik 3 kinderen heb mogen dragen) draagt hier enorm aan bij.
Juist als ik het wat meer loslaat, mag ik letterlijk meer loslaten en merk ik dit ook aan mijn lijf. 


Wat mij wel onzettend helpt wanneer ik die suikersverslavende ben, en misschien ook voor jou de GOUDEN tip!

VOEG GEZONDE VOEDING TOE!

Zonder het ongezonde direct te elimineren. Zonder dit jezelf te ontzeggen en jezelf op die manier te straffen want zo voelt het toch, vooral in het begin!?

Voeg net even wat meer groenten en fruit te toe, bij je ontbijt (in een smoothie) tussendoor, bij de lunch en je avondeten of als snack. Voeg hierin routines toe aan je dag! En op een gegeven moment zal je merken dat je zoete en/of hartige trek wat meer afneemt omdat je je lichaam voedt.

Wat ook heel belangrijk is, leer VOELEN wat jouw lichaam nodig heeft. Ik voel steeds beter wat me voedt en wat niet en soms kies ik wel voor die reep chocolade en geniet ik daar ook nog van! 

Ik vind het heerlijk om in het moment te zijn dus ook op een feestje echt te genieten van het moment zonder een waas, een gevoel van verdoofdheid in mijn hoofd. Zonder dat ik van alles vergeet maar ook echt helderheid in mijn hoofd ervaar als ik in gesprek ben met mensen! Omdat ik weet hoe beiden kanten voor mij voelen kies ik steeds vaker voor overwegend gezonde voeding, een juiste balans! (de 80/20regel)  Zonder mezelf vanalles te ontzeggen. 

 

Het gaat mij erom dat ik nog heel lang een fitte, blije en gezonde moeder en vrouw wil zijn, dus voor jezelf NU een gezonde mindset creëren heeft voor de lange termijn hele zinvolle gevolgen! Zonder een krakkemikkig lijf 😉

En dat probeer ik mijn kinderen ook te leren, tuurlijk mogen ze wel iets 'lekkers' maar dan bied ik op een ander moment of daarvoor wat extra groenten of fruit aan! Ook kies ik vaak voor alternatieven, die iets minder suiker/zout of toevoegingen bevatten, dat scheelt in mijn beleving ook al wat. 

 

Dus.... hoezo ontneem je jezelf dan van alles? Je voegt eigenlijk veel (bijv jaren) meer toe aan je leven!

 

Vier het leven elke dag door te kiezen voor jouw gezondheid en bewust te zijn!